Eva van Voorneburg | Afgestudeerd GGZ-agoog | Floormanager koffiehuis Schenkers | Schrijfster bij ‘Versjes voor Vandaag’ | 22 jaar

De liefde. Wat is de liefde toch mooi. We kunnen niet zonder en we voelen het allemaal. Sinds kort heb ik ook kennis gemaakt met de romantische liefde. Ik moet zeggen dat het me erg is bevallen. Ik voel me meer dan ooit geliefd en gewaardeerd voor wie ik ben. Zelfs zonder make-up, net uit bed met een knot op m’n kop, laat de man in kwestie me geliefder voelen dan ooit. En dat is geheel wederzijds.

Een periode vóór deze tijd, kende ik deze vorm van liefde nog niet. Natuurlijk waren er vrienden, vriendinnen en vooral mijn ouders die mij geliefd konden laten voelen. Maar ergens zocht ik altijd naar bevestiging van die mannelijke ander. Heel lang kon ik daarom geen relatie aangaan; die onzekerheid houdt volledige overgave in een relatie tegen. Ik was nooit relaxed en kon daarin nooit helemaal mijzelf zijn. Het klinkt een beetje wollig en misschien zelfs een beetje zweverig, maar de reden was: ik hield niet van mijzelf.

Nou had ik graag gewild dat ik kon zeggen dat daar een geniale oplossing voor was. Dat ik dit of dat heb gedaan, waardoor ik mezelf ineens wél de allerleukste vond. Maar dat kan ik helaas niet. Wat me wel geholpen heeft is tijd. Ik heb mezelf gewoon de tijd gegund om dit te leren, voordat ik al mijn liefde aan de ander gaf. Ik heb de tijd genomen om de dingen die ik minder mooi vind aan mijzelf te accepteren en mooie dingen te ontdekken en te waarderen. Ik plande één keer in de maand een dagje voor mijzelf in. Een dag waarin ik helemaal in mijn eentje naar een onbekende stad reisde en daar alleen maar dingen deed die ík leuk vond. En ik gunde mezelf de tijd om even rustig alleen te zijn en een afspraak af te zeggen, als ik mezelf even minder leuk vond.

En dat doe ik allemaal nog steeds. Want inmiddels weet ik dat liefde voor jezelf ook hard werken is en die liefde niet áltijd even sterk is. Net als de liefde voor je liefje. Bevestiging van de ander is nog steeds belangrijk. Ik denk dat iedereen dat nodig heeft en dat het ook goed is om het de ander te geven. Maar daar heb ik in ieder geval niet altijd iemand anders voor nodig, dat kan ik heus ook zélf.

e-max.it: your social media marketing partner