Eva | Afgestudeerd GGZ-agoog | Floormanager koffiehuis Schenkers | Schrijver bij ‘Versjes voor Vandaag’ | 23 jaar

Ik ben nu 23 en dus volwassen. Tenminste, volgens de normen. Ik denk ook dat het klopt: ik woon op mezelf, heb een eigen inkomen waarmee ik mezelf kan onderhouden en ik heb toevallig ook net mijn rijbewijs gehaald. Dat voelde best volwassen of ‘zelfstandig’ in ieder geval.

Toch voel ik mij niet altijd even zelfstandig. Bijvoorbeeld wanneer ik na elk sollicitatiegesprek met mijn vader nog even alle praktische puntjes doorneem omdat ik graag wil weten wat hij ervan vindt. Of mijn moeder om advies vraag als ik niet weet of ik die ene afspraak wel kan afzeggen. En kan ik eigenlijk wel zoveel geld uitgeven aan schoenen? Ook bij die vraag bel ik mijn moeder op. Kortom; vaak vraag ik hulp wanneer ik zelfstandig keuzes moet maken.

Ik heb altijd wel moeite gehad met keuzes maken. Soms zo erg dat ik bijna bezweek onder keuzestress, omdat geen enkele optie de juiste leek. Zo ontstond het patroon dat ik bij elke keuze naar de mening van mijn ouders vroeg. En in de meeste gevallen koos ik ook voor het advies dat ze mij gaven. Tot het punt dat ze dit patroon doorkregen. Ze stopten met mij advies te geven. Ik weet nog dat ik dat zó oneerlijk vond: hoe wist ik nu wat ik moest doen?

keuzeseva

Inmiddels weet ik dat het goed was dat ze mij dit ‘aandeden’. Helemaal zelfstandig heb ik daarom een heleboel ‘foute’ keuzes gemaakt. Ik heb de verkeerde studie gekozen, waardoor ik moest stoppen en weer een andere moest zoeken. Ik ben een keer tot laat gaan stappen, terwijl ik de volgende dag vroeg moest werken. Wat daarvan het resultaat was, kunnen jullie vast zelf invullen. En ik heb meer dan eens geld verspild aan een veel te dure miskoop.

Het waren keuzes waarvan ik soms spijt had, maar tegelijkertijd leerden ze mij kleine en grote levenslessen. Elke beslissing leidde tot een inzicht en een ontwikkeling van mijzelf. En nog veel leuker waren de beslissingen met een uitkomst die boven verwachting was. De eerste keer dat ik helemaal zelfstandig een grote beslissing nam, gaf mij het zelfvertrouwen om ook andere belangrijke keuzes te maken.

Nog steeds ben ik wel eens bang om de verkeerde beslissing te nemen en dan maak ik dankbaar gebruik van mijn hulplijnen. Soms is het nodig om er met anderen over te praten; zo kom ik er ook vaak achter wat ik zélf wil. Toch ben ik niet meer zo bang als eerst. Elke keuze kan ik immers alleen maar maken met de informatie die ik op dat moment heb. En ik laat de uitkomst mij graag wat leren of mij zelfs verrassen.

e-max.it: your social media marketing partner