Laurens Zautsen | 21 jaar | student Audiovisuele Media aan de HKU | filmmaker en schrijver

Een uitslover wordt vaak door zijn omgeving gedwongen om een pad te volgen. Misschien ken je ook zo’n jong, bovenmatig ambitieus persoon, die bijvoorbeeld hard op weg is bankier te worden. Een route die hij zelf helemaal niet zit zitten, want hij wil eigenlijk stiekem koekjesbakker worden.

 

Afijn, in dit scenario zwicht en zwoegt de uitslover om succesvol bankier te worden. Hij werkt zich zwetend door zijn studie economie. De uitslover gaat alleen voor het aller-aller-allerbeste want dan is iedereen blij.

Uiteindelijk realiseert hij zich dat het medicijn voor puur geluk zit in het volgen van je hart. Dus breekt hij los van zijn emotionele moeder en zijn mopperende vader. Terwijl Queen met ‘I Want To Break Free’ door de luidsprekers brult, rollen de credits over het beeld van onze filmheld die de eerste lading koekjes uit de oven haalt.

Ik probeerde voor mezelf na te gaan of ik ooit zo’n moment in mijn leven heb gehad. Mijn ouders pushten mij nooit in een richting die ik zelf niet op wilde. Mijn moeder dwong me niet tot het halen van een tien. Nee, ze moest juist mijn boeken verstoppen zodat ik eindelijk eens stopte met huiswerk maken, anders kwam ik niet buiten mijn slaapkamer. Ik was ook een beetje de uitslover, maar in tegenstelling tot de bankier was er bij mij maar één persoon die in de weg stond: ikzelf.

Ik verwachtte van mezelf dat ik het maximale deed. Ik moest en zou het doen zoals de blauwdruk in mijn hoofd commandeerde. Tijd was kostbaar en moest nuttig besteed worden. Maar deed ik echt wat ik wilde?

Anderen teleurstellen en kiezen voor je eigen behoeftes is lastig. Het wordt nog een tikkeltje zwaarder als je jezelf moet uitschakelen. Als je dat zeurende stemmetje in je hoofd die je steeds opnieuw confronteert met je zelfbenoemde ‘onvermogen’ daadwerkelijk moet laten doven. Immers, je doet dit toch allemaal voor jezelf?

De waarheid was confronterend: ik deed dit omdat ik dacht dat dit de enige manier was om het goed te doen. Waaraan wilde ik voldoen? De uitslover in mij wist het: ik wilde voldoen aan mijn eigen hoge eisen. Ik besloot wat liever te zijn en eens een koekje voor mezelf te bakken. Voor het eerst kon ik daadwerkelijk door die deur lopen. Hit it, Freddy.

e-max.it: your social media marketing partner