In februari 2016 zond Zembla de documentaire 'De Piekerpil' uit. Een uitzending over het gebruik van anti-depressiva. In Nederland stijgt het gebruik al jaren. Vooral onder jongeren. 

Het aantal jongeren onder de 21 jaar dat zogeheten SSRI’s gebruikt, de nieuwste generatie antidepressiva, is sinds 2007 met 40 % gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van ZEMBLA, op basis van cijfers van de stichting farmaceutische kengetallen (SFK).
Deskundigen vinden de stijging zorgwekkend omdat al jaren bekend is dat deze medicijnen bij jongeren suïcidaal gedrag kunnen opwekken. Catrien Reichart, kinderpsychiater van het LUMC, denkt dat de toename te maken kan hebben met de wachtlijsten bij de Jeugd-GGZ sinds deze is overgegaan naar de gemeentes en er bezuinigd is. 'Als je een depressieve adolescent hebt en je moet een aantal weken tot maanden wachten totdat er een therapeut kan beginnen, dan kan ik me voorstellen dat je dan eerder met antidepressiva begint', aldus Reichart. De landelijke huisartsen Vereniging (LHV) waarschuwde afgelopen najaar al dat door de overgang van de jeugdzorg naar de gemeenten lange wachtlijsten zijn ontstaan in de Jeugd-GGZ.

Vanuit Better Be Me vinden we de bevindingen verontrustend. Wij bieden ook begeleiding aan jongeren met depressieve klachten en hebben geen wachtlijsten!

Kijk hier de hele uitzending.

http://zembla.vara.nl/seizoenen/2016/afleveringen/10-02-2016

e-max.it: your social media marketing partner